Ce este densificarea urbana ?

 

ce e densf

Densificarea urbană este un concept bogat în urbanism, dar încă nerezolvat. El este acceptat cu deferenţă şi entuziasm de catre teoreticieni în ciuda ambiguităţii inerente.  Densitatea se referă în mod curent la numărul de locuitori raportat la o unitate de măsură, sau la o anumită arie de clădiri per unitate de măsură, sau la procentul de utilizare al unor clădiri per unitate de măsură. Dincolo de acest sens primar, densificarea se referă la cultura urbană, la ideea că oraşele sunt concentraţii şi tipuri diferite de practici comportamentale, care generează pattern-uri sociale, economice sau culturale. Aceste pattern-uri interacţionează între ele, se amestecă, se suprapun, se transformă.

Între definiţia care stipulează că densitatea calculează gradul de ocupare umană a unui teritoriu şi caracteristicile culturale ale aceluiaşi spatiu, regăsim o a treia semnificaţie, care se referă la densitatea diviziunilor teritoriale. Reţeaua de străzi reprezintă sistemul sangvin care alimentează pulsaţiile unei aglomerări urbane.

Ce determină densificarea urbană? Cum influenţează ea evoluţia oraşelor şi mai ales în ce fel densificarea ţesutului angrenează celelalte tipologii de densificare descrise mai sus?

La începutul secolului XIX exista un singur oraş care avea o populaţie de peste un milion de locuitori: Londra. La începutul secolului XX existau trei, iar acum 281 de oraşe depăşesc un milion de locuitori, dintre care 20 depăşesc 10 milioane. Cu alte cuvinte, din cele 6,5 miliarde de locuitori, jumătate locuiesc în oraşe, cu previziunea că în 2030 vor fi 4,1 miliarde de orăşeni. Cu toate acestea în ultimii 50 de ani 370 de oraşe de peste 100000 de locuitori au suferit descreşteri semnificative ale populaţiei.

În mod paradoxal, câteva metropole concentrează cu pleonexie jumătate din populaţia globului, iar un număr semnificativ de oraşe, în speţă americane, trebuie să-şi reformuleze politicile urbane în vreme ce periferii nesfârşite abandonate demantelează orice “vis american” al căsuţei cu gazon.

Densificarea este o reacţie la extinderi infinite, programatică, poate dezvolta spatiile interstiţiale şi limita fagocitarea mediului înconjurător, dezvoltată spontan, devine o cangrenă, o tumoare canceroasă care inhibă fluxurile naturale, sufocând necontrolat anumite zone. În final ne revine nouă sarcina gasirii unui model de calcul care să ne salveze de la decrepitudine urbană.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s